Prvi članak na online tečaju o uporabi kriptovalute posvećen je osnovnim znanjima o uporabi novog načina plaćanja. Osnovne podatke o blockchain tehnologiji i kriptovaluti mogli ste dobiti u mojim prethodnim člancima, ili pak iz drugih izvora informacija. Sada ćemo se usmjeriti na određene praktične vidove te promjene, posebice na one koje se tiču sigurnosti vaših sredstava.

S jedne strane, preskakanje posrednika u razmjeni energije (banka) ima svoje prednosti. S druge strane, to zahtijeva povećanu odgovornost i brigu za sigurnost. Primjerice, ako pogriješite u bankovnoj uplati, povrat je relativno jednostavan (nazovete banku, identificirate se i ljubazni će službenici učiniti sve da vam pomognu). Ako pogriješite pri kripto uplati, povrat je nemoguć (nemate koga nazvati jer ne postoji ustanova koja to radi, a čak i vaš prijatelj, stručnjak za kompjutere, neće moći ništa učiniti jer su kriptotransakcije ireverzibilne pa će vam uz svu svoju stručnost poslužiti samo kao rame za plakanje). Ako izgubite bankovnu karticu, možete je poništiti i dobiti novu; ako izgubite privatne ključeve od svog kriptoračuna, nitko vam ih više ne može obnoviti (preostaje vam samo vaš super informatički obrazovani prijatelj, koji vam ovaj put neće čak ni rame ponuditi, nego će vas opsovati jer ste opet napravili nepopravljivu glupost). Sve u svemu, neželjena i za neke zastrašujuća popratna pojava uporabe kriptovalute je preuzimanje odgovornosti za svoje postupke.

Članak koji slijedi obrađuje tu i sličnu problematiku pružajući vam sve potrebne informacije u vezi baratanja kriptosredstvima (osnovna znanja o načinu na koji kriptovaluta funkcionira, javni i privatni ključevi, razne vrste novčanika, briga za njihovu sigurnost i mjere opreza kod baratanja kriptovalutom). Iako je članak teoretski, toplo preporučujem da ga proučite. Potrudio sam se inače složene informacije objasniti jednostavno, te istaknuti one koje će vam u praksi biti potrebne. Također, u komentarima možete postaviti pitanja na koja ću odgovoriti čim to bude vremenski moguće.

Da biste otvorili pristup članku, kliknite na „Pay 10“ (Naravno, u svom SatoshiPay novčaniku koji je u vašem pregledniku morate imati barem 10 Lumena. Ako ih nemate, ili niste sigurni o čemu je riječ, pročitajte članak “Kriptotečaj” u kojem se nalaze napuci o tome kako pribaviti Lumene.)

Komentara

 1. Avatar
  robert šest  listopad 22, 2019

  Poštovani g Kezele,

  veoma mi je drago da uspješno vozite svoj voz, kojeg pratim od knjige Veličastni Saturn (SLO). Pa sad evo nas u kripto-svjetu. Dakle sve ok, što bi osobno voleo vidjeti kod tih članaka jest datum objave – jer sad ne znam koliko je članak up-to-date?

  Hvala i sve najbokje želim i u budučnosti,
  Robert

  reply
 2. Adrian
  Adrian  ožujak 9, 2020

  Članci su postavcljeni kao stranice, a ovaj predložak nema automatiku za ispis datuma. Morao bih svugdje ručno stavljati datume. 🙂 No, nema potrebe jer se ipak stvari tako brzo ne mijenjaju, a u člancima su doista osnovne stvari koje će ostati iste još dugo vremena. Sitnih promjena može biti, pogotovo u aplikacijama o kojima je riječ, kao i na stranicama (recimo CoinBase), ali one su kozmetičke i vrlo lako je uvidjeti gdje postoje razlike između nečeg napisanog u članku i recimo, položaja izbornika na stranici.

  reply
 3. Avatar
  Katja Bezjak D.  ožujak 12, 2021

  Živjo Adrian, imam eno vprašanje imam. Že 2 leti nazaj sem naredila kriptotečaj, ki sem ga plača z Lumeni, pa me zanima, če želim še enkrat prebrati članke – moram ponovno plačati? Sistem me namreč ne prepozna. Hvala. LP, Katja

  reply
  • Adrian
   Adrian  ožujak 12, 2021

   Ako dođeš na članke s preglednikom s kojim si platila prvi put, i u kojem je Satoshipay novčanik, onda bi trebalo biti sve ok. Ako si u međuvremenu promijenila preglednik, uređaj ili novčanik, onda neće. Satoshipay novčanik s einače može backupirati i prebacivati s jednog preglednika u drugi. Samo, to je potrebno napraviti prije promjene.

   Ako ne ide nikako, na žalost ne mogu pomoći jer su u pitanju kriptirani članci koje otključava samop SatoshiPay novčanik iz kojeg su plaćeni.

   reply
   • Avatar
    Katja Bezjak D.  ožujak 15, 2021

    Hvala za odgovor. Sej to mi je nenavadno, ker nisem zamenjala brskalnika. Še vedno mi kaže preostalih 29 lumenov, ki so mi takrat ostali in kupovala sem zgolj v tem brskalniku. Bom povprašala še pri Satoshipay.
    LP, Katja

    reply

 Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.