Prvi članak na online tečaju o uporabi kriptovalute posvećen je osnovnim znanjima o uporabi novog načina plaćanja. Osnovne podatke o blockchain tehnologiji i kriptovaluti mogli ste dobiti u mojim prethodnim člancima, ili pak iz drugih izvora informacija. Sada ćemo se usmjeriti na određene praktične vidove te promjene, posebice na one koje se tiču sigurnosti vaših sredstava.

S jedne strane, preskakanje posrednika u razmjeni energije (banka) ima svoje prednosti. S druge strane, to zahtijeva povećanu odgovornost i brigu za sigurnost. Primjerice, ako pogriješite u bankovnoj uplati, povrat je relativno jednostavan (nazovete banku, identificirate se i ljubazni će službenici učiniti sve da vam pomognu). Ako pogriješite pri kripto uplati, povrat je nemoguć (nemate koga nazvati jer ne postoji ustanova koja to radi, a čak i vaš prijatelj, stručnjak za kompjutere, neće moći ništa učiniti jer su kriptotransakcije ireverzibilne pa će vam uz svu svoju stručnost poslužiti samo kao rame za plakanje). Ako izgubite bankovnu karticu, možete je poništiti i dobiti novu; ako izgubite privatne ključeve od svog kriptoračuna, nitko vam ih više ne može obnoviti (preostaje vam samo vaš super informatički obrazovani prijatelj, koji vam ovaj put neće čak ni rame ponuditi, nego će vas opsovati jer ste opet napravili nepopravljivu glupost). Sve u svemu, neželjena i za neke zastrašujuća popratna pojava uporabe kriptovalute je preuzimanje odgovornosti za svoje postupke.

Članak koji slijedi obrađuje tu i sličnu problematiku pružajući vam sve potrebne informacije u vezi baratanja kriptosredstvima (osnovna znanja o načinu na koji kriptovaluta funkcionira, javni i privatni ključevi, razne vrste novčanika, briga za njihovu sigurnost i mjere opreza kod baratanja kriptovalutom). Iako je članak teoretski, toplo preporučujem da ga proučite. Potrudio sam se inače složene informacije objasniti jednostavno, te istaknuti one koje će vam u praksi biti potrebne. Također, u komentarima možete postaviti pitanja na koja ću odgovoriti čim to bude vremenski moguće.

Da biste otvorili pristup članku, kliknite na „Pay 10“ (Naravno, u svom SatoshiPay novčaniku koji je u vašem pregledniku morate imati barem 10 Lumena. Ako ih nemate, ili niste sigurni o čemu je riječ, pročitajte članak “Kriptotečaj” u kojem se nalaze napuci o tome kako pribaviti Lumene.)

 Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.