Nakon što ste prošli kratki online tečaj o praktičnoj uporabi kriptonovca i naučili kako koristiti mjenjačnicu Coinbase, mobilni novčanik Coinomi te kako raditi kriptotransakcije, možda će vas zanimati i ozbiljniji način čuvanja kriptosredstava, pogodan za veće iznose i dulje investicije.

U članku koji slijedi opisat ću vam Ledger Nano S, jedan od najpoznatijih i najsigurnijih „tvrdih novčanika“ za takozvano „hladno čuvanje“ kriptosredstava. U načelu, ako se snalazite s engleskim jezikom, ali i pomalo tehničkim terminima čije razumijevanje će biti potrebno za instalaciju i uporabu, ovaj članak možete preskočiti. Postoje mnogobrojni video materijali (na engleskom), kao i pisani članci koji opisuju gotovo svaki potez koji trebate napraviti kod instalacije i uporabe Ledger Nano S uređaja.

S druge strane, ako vam je to strano područje i mislite da se nećete snaći (ima razloga za takvo mišljenje; ne radi se o jednostavnim stvarima), onda vam ovaj članak može pomoći da savladate relativno složene postupke s Ledgerom. Odnosno, da budem točniji, pomoći će vam u instaliranju, pokretanju i uporabi nekoliko aplikacija koje rade s Ledgerom. Članak ne obuhvaća postupke kao što su nadogradnja firmvera i neke druge zahtjevnije radnje.

Ledger Nano S je uređaj nalik USB sticku. Potrebno ga je kupiti. Preporuka je da ga kupite izravno od proizvođača. Evo linka na njihove stranice:

LEDGER NANO S

(Napomena: nisam ni na koji način povezan s proizvođačem Ledgera Nano S. Koristim ga i preporučujem isključivo zbog njegove kvalitete. Sve eventualne nedoumice, kvarove ili druge tehničke teškoće morat ćete rješavati s njihovom tehničkom podrškom koja je, uzgred rečeno, vrlo brza i djelotvorna.)

Uređaj se može kupiti i na drugim mjestima. U slučaju takve kupnje uvijek provjerite je li kutija u kojoj je zapakiran neoštećena (mora biti ovijena u plastičnu foliju koja nije oštećena). Ne preporučujem kupovati rabljene uređaje. Već je bilo nekoliko slučajeva prevare u smislu kasnijeg hakiranja uređaja, nakon što ste na njega pohranili svoja sredstva. Dakle, kupite originalni proizvod, najbolje izravno od proizvođača, posebice ako na uređaju mislite držati veću količinu kriptonovca ili se nadate da će jednog dana to što sada nabavite vrijediti mnogo više.

Kad vam uređaj stigne, možete jednostavno slijediti uputstva koja su na internetu (sa samim uređajem nećete dobiti nikakva uputstva jer proizvođač pretpostavlja da, ako ste već kupili njihov uređaj, onda znate što radite i možete se snaći na njihovim stranicama – što nije uvijek ispravna pretpostavka).

S druge strane, ako ste bili zadovoljni s online kriptotečajem koji ste prošli ranije i shvatili ste da se složene stvari mogu objasniti na jednostavniji način, nastavite čitati ovaj članak. U njemu će biti obuhvaćeni sljedeći postupci:

  • Objašnjenje „hladnog čuvanja“ kriptosredstava, odnosno „tvrdih“ novčanika
  • Prvo priključivanje i instalacija Ledger Nano S uređaja
  • Sigurnosne mjere
  • Korištenje Chrome aplikacije „Ledger manager“ za instalaciju novčanika na uređaj
  • Korištenje Ledger Wallet Bitcoin aplikacije za primanje i slanje Bitcoina i drugih altcoina koji dijele sličan programski kod
  • Korištenje MyEtherWallet.com web stranica uz uporabu vašeg uređaja za primanje i slanje Ethera i tokena nastalih na Ethereum mreži
  • Korištenje web novčanika uz uporabu vašeg uređaja na primjeru Stelara i njegove kriptovalute Lumena.

Kao što vidite, ima mnogo toga što bi se trebalo objasniti u vezi Ledger Nano S uređaja. Uz svaku od gornjih tema bit će i kratko teoretsko objašnjenje. Članak je ispao prilično dugačak, s mnogo raznih naputaka, slika i objašnjenja. Napominjem da je potrebno znati osnovne pojmove koji su objašnjeni u prethodnim koracima online kriptotečaja. Ako ste naišli na ovaj članak neovisno od prethodnih, te nemate nikakva znanja o uporabi kriptovalute, toplo preporučujem da prođete kroz ranije korake tečaja. Počnite od članka „Kriptosigurnost“.

***

Da biste otvorili pristup članku kliknite na „Pay 16“ (Naravno, u svom SatoshiPay novčaniku koji je u vašem pregledniku morate imati barem 16 Lumena. Ako ih nemate, ili niste sigurni o čemu je riječ, pročitajte članak “Kriptotečaj” u kojem se nalaze napuci o tome kako pribaviti Lumene.)

 

 Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.