U prošlom koraku napravili ste svoju prvu kriptotransakciju i prebacili sredstva s mjenjačnice na svoj novčanik. Time ste napravili veliki korak, jer tako dugo dok je kriptovaluta bila na mjenjačnici vi niste izišli iz centraliziranog monetarnog sustava. I dalje je vaš novac čuvala neka „institucija“, to jest posrednik. Od ovog trenutka nadalje, dakle od trenutka kad ste prebacili sredstva u svoj novčanik, ušli ste u područje monetarne decentralizacije. Od sada nadalje plaćate izravno, bez posrednika. Vaša energija ide izravno do primatelja, a to je promjena koju je svijet doslovce čekao tisućljećima.

U ovom koraku naučit ćemo kako poslati sredstva iz Coinomi novčanika na neku drugu adresu (u našem slučaju to bi mogla biti vaša donacija – u iznosu kojeg sanmi odredite – za projekt Synchro.zone kojeg provodi Udruga Umjetnost davanja), gdje pogledati potvrdu transakcije i eventualno dojaviti primatelju da ste sredstva poslali. Za razliku od transakcije koju ste izvršili ranije, gdje je polazna točka još uvijek bila centralizirana mjenjačnica, u sljedećoj ćemo transakciji preskočiti svakog posrednika i prebaciti vrijednost izravno od vas do primatelja.

Naravno, sa svojim ranije kupljenim kriptosredstvima možete raspolagati kako god želite (recimo, platiti njima piće u obližnjem kafiću ako je vlasnik kafića dovoljno napredan da prima kripto), ali preporučujem da prođete i sljedeći korak na tečaju te na taj način osigurate da ste razumjeli kako se plaćanje obavlja.

Da biste otvorili pristup članku kliknite na „Pay 10“ (Naravno, u svom SatoshiPay novčaniku koji je u vašem pregledniku morate imati barem 10 Lumena. Ako ih nemate, ili niste sigurni o čemu je riječ, pročitajte članak “Kriptotečaj” u kojem se nalaze napuci o tome kako pribaviti Lumene.)

 

Komentara

 1. Avatar
  Danijel  siječanj 31, 2019

  Pretpostavljam da je možda isplativije, ako želim izvršiti plaćanje nekom, a kupujem kriptovalutu, odmah sa mjenjačnice prebaciti taj iznos dotičnoj osobi, onda ostatak prebaciti sebi u novčanik?

  reply
  • Adrian
   Adrian  siječanj 31, 2019

   Da, ako je primatelj poznat, može se s mjenjačnice prebaciti izravno na njegovu adresu.

   Međutim, mjenjačnice imaju sklonost zauzeti mjesto banaka i ponuditi korisnicima čuvanje njihovih krištosredstava, kao i aplikacije za plaćanje. Nekima će tako biti jednostavnije, ali treba imati na umu širu sliku i doista preuzeti sredstva u svoje ruke.

   reply

 Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.