Smisao godišnjih jyotish analiza

U svoji jyotish analizama, kako osobnim, tako i godišnjim, ne bavim se predikcijama. Štoviše, znam da one nisu moguće. Stvarnost u kojoj se kao svjesna stvorenja nalazimo nije pravocrtna niti jednodimenzionalna. Mehanicističko-deterministički model naše budućnosti nije prihvatljiv. Živimo u kvantno-mehaničkom svemiru u kojem postoji mjesto i uloga slobodne volje – nepredvidljivih događaja unutar naše svijesti; kvantnih fluktuacija i zakonitosti kaosa. Međutim, stvarnost se ipak kreće u određenim ciklusima. Postoje i one zakonitosti koje stvaraju obrasce po kojima se odvija život.

Međuigra načela neodređenosti i slobode unutar mikrokozmosa te vidljivih ciklusa makrokozmosa i njegovog utjecaja na naš život u konačnici stvara našu budućnost.

Vještina kojom se bavim (a koja se tradicionalno naziva jyotish – doslovno SVJETLO) omogućuje uvid u kozmičke ritmove, ali ne i u konačne odluke koje će donijeti svjesna stvorenja. Zbog toga jedino možemo govoriti o “sklonostima” vremena; o “značajkama” nekog razdoblja.

Istina je da su, za ljude nerazvijene svijesti, uvjetovane i programirane na određene reakcije, upravo te značajke razdoblja presudne u donošenju odluka. Ljudi misle da su slobodni, ali zapravo nisu. To je razlog zbog kojeg ponekad izgleda da su predikcije i predviđanja mogući.

Međutim, cilj jyotisha kao “vještine svjetla” nije nesvjesnima opisivati kakvi će ih valovi i sile u budućnosti nositi. To bi bio potpuni gubitak vremena i energije, budući da ti isti nesvjesni ionako ništa ne mogu učiniti. Oni su lutke na koncu koje slijede onog tko konce drži u svojim rukama.

Upotrebljavam jyotish da bih naslutio značajke budućih razdoblja i izložio ih svjesnima – onima koji su sposobni za donošenje odluka, a koji su istodobno dovoljno zreli da prihvate međupovezanost našega života sa životom svemira, pa tako i poticaje i ograničenja koji dolaze iz te povezanosti.

S tehničke strane, jyotish, kao i svaka astrologija, koristi izračunavanje slike neba i nebeskih tijela sunčevog sustava na pozadini zviježđa oko ekliptike. Za razliku od zapadne astrologije jyotish koristi sideralni zodijak – stvarni pojas neba koji se vidi s površine Zemlje. U ovom trenutku on je nešto više od 23 stupnja pomaknut u odnosu na tropski zodijak koji počinje u trenutku proljetne ravnodnevnice, neovisno od stvarne situacije na nebu. Uz mnoge druge posebnosti, to je jedna od najbitnijih tehničkih razlika između zapadne astrologije i jyotisha.

Krajem svake godine radim opću analizu dolazeće godine. Ona se oslanja na relativno jednostavne podatke o kretanju vidljivih planeta, Mjeseca i Sunca na pozadini zviježđa koji se u jyotishu nazivaju nakšatre. Kao što sam objasnio, njena svrha nije previđanje konkretnih događaja. Na posljetku, oni se mogu razlikovati za razne dijelove svijeta, pa bi za tako nešto trebalo uključiti i dodatne podatke.

Svrha ovakve globalne analize je uočavanje tanahnih energetskih i duhovnih pomaka u svijesti čovječanstva koji su povezani s kozmičkim ritmovima.

Osim znanja o kvaliteti tih pomaka, važni su i savjeti o tome što je najbolje činiti u određenom razdoblju. Ti se postupci mogu usporediti s pravovremenom sjetvom ili žetvom. Ako pogriješite u dobrom “tajmingu”, vaša će uspješnost biti znatno umanjena. I obrnuto, naravno.

Dakle, godišnje analize nisu štivo koje ćete pročitati, a zatim tijekom godine pratiti jesam li pogriješio ili pogodio. Mnogo će više značiti ako tijekom dolazeće godine iskoristimo sve dobre trenutke, ispravimo sve nepravde i uklonimo svu patnju koju možemo.

0

Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.