Neka vaš kompjuter radi za vas u decentraliziranim mrežama

Ovaj članak je zapravo obrađeni i dopunjeni sažetak članka „Putting your computer to work, but not yourself“ (Jo Stichburry).

Decentralizirana tehnologija nije primjenjiva samo u kriptovalutama već može zamijeniti današnje centralizirane sustave, servere, prostor za pohranu itd. Više projekata bavi se upravo time, a povezani su s kriptosvijetom na način da se plaćanje unutar tih sustava vrši njihovim tokenima ili samostalnom kriptovalutom.

Zanimljivo je da, barem teoretski, svaki pojedinac koji posjeduje neko računalo ili uređaj koji je većinu dana neiskorišten, može na tome nešto i zaraditi.

Slijedi opis nekolicine projekata tog tipa.

Golem

Jedna od najambicioznijih mreža – Golem – nastala je kao p2p (peer to peer, sudionik-sudionik) platforma za djeljenje na Etherium blokchainu. Zovu je još „Arbnb za kompjutere“. Golem omogućava onima koji imaju potrebu za računalnom snagom (pohrana podataka, procesuiranje i veze s internetom) da ih iznajme od pojedinaca, recimo vas.

Golem povezuje one s potrebom (requestor) s ponuđačima, zavisno od potrebnog hardvera i procesualne snage. Golem dijeli poslove na pod-zadaće, koordinira posao i dovršenog ga predaje onom tko ga je zatražio. Ako se uključite kao davatelj resursa, plaćeni ste ako resultati zadovolje te na taj način gradite svoju reputaciju (ako se vaši uređaji pokažu kao dobri). Plaća se u kriptovaluti, to jest GNT tokenu (Golem Network Token).
Golem može raditi na Windowsima, Mac-u i Ubuntu. Više informacija o tome možete pronaći ovdje: Pete Humiston: Golem (GNT): A Deep Dive into The AirBnB of Computers

 

iExec

iExec je još jedna distribuirana računarna platforma nastala na Etherium mreži. Ideja je stvaranje mreže za aplikacije, podatke, računalnu snagu za znanstvena istraživanja, kriptografiju, financiranje itd. Kao davatelj usluga možete iznajmiti svoj uređaj za određeni zadatak i primiti nagradu u kriptovaluti, u ovom slučaju RLC tokenu.

iExec također radi na Windowsima, Macu i Linuxu, a postoji mogućnost uključivanja u takozvani „workerpool“. Više o iExecu u članku Noama Levenson: Blockchains Need iExec: The Market Just Hasn’t Realized It Yet

SONM and GridCoin

SONM vam također omogućava zaradu od iznajmljivanja svojih uređaja. Plaćanje je u SNM tokenima. U ovom trenutku, morate biti na Linuxu da bi to koristili.

GridCoin raspodjeljuje kriptovalutu GRC, zavisno od procesualne snage koje ste stavili na raspolaganje. Gridcoin je uglavnom znanstveno orjenitran, posebice usmjeren na astronomiju, matematiku i biologiju.

SIA

Sia je projekt decentralizirane pohrane podataka u „oblaku“. Ideja je da se usklade neiskorišteni potencijali tvrdih diskova na mnogobrojnim kompjuterima širom svijeta. I vi možete koristiti Siu za distribuciju svojih dokumenata na decentraliziranoj mreži. Ne postoji kompanija niti treća strana koja kontrolira protok podataka ili same podatke. Transakcije i plaćanja se obavljaju na vlastitoj blockchain mreži putem kriptovalute Siacoin.

 


Što trebate znati kad „iznajmljujete“ svoj uređaj?

  • Projekti su još uvijek u razvojnoj fazi. Vjerojatno je da će oni koji rano u njih uđu imati od toga financijske koristi, ali morate biti spremni na promjene koje dolaze sa sazrijevanjem poslovnih modela.
  • Plaćanje je u kriptovaluti, tako da morate imati osnovna znanja o primanju, pohrani i eventualnoj razmjeni kriptovalute. Također, u ovom trenutku uglavnom nema jasne predstave koliko isplativo može biti iznajmljivanje svojeg računala tokom noći ili dijelova dana kad ga ne koristite.
  • Iako svaki projekt uvjerava korisnike o privatnosti i bezrazložnosti bojazni oko gubitka računalne snage, morate biti svjesni rizika da se to ipak može dogoditi ako instalirate takav software na svoje računalo.
  • Imat ćete dodatne troškove sa koripštenjem struje (kad ju inale ne bi koristili), a možda i s internetom (ako niste na flat opciji).
0

Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.