Ledger Nano X

Ledger, jedan od dva vodeća svjetska proizvođača “hladnih kritponovčanika” (to znači, najsigurnijih mogućih, u kojima vaši privatni ključevi nikada, ni za trenutak nisu online) nedavno je krenuo s prodajom novog Ledger Nano X uređaja.

Radi se o nasljedniku poznatog Ledger Nano S uređaja kojega priključujete usb kablom na računalo. Ledger Nano X radi preko Bluetooth veze i Ledger Live aplikacije na pametnom telefonu. Drugim riječima, namijenjen je za mobilnost. Nano X je samo nešto malo veći od Nano S (koji je veličine prosječnog USB uređaja). Dodatni volumen nije zauzela samo baterija (Nano X se puni preko USB kabla), nego i nešto veći ekran (ali ne mnogo – i da dalje se radi o fontu veličine 7px što je vrlo sitno) i nešto veća memorija.

Na Nano X stane više kripto aplikacija nego na Nano S; koliko točno, teško je reći, jer to zavisi od veličine aplikacija. Dosadašnje iskustvo mi je pokazalo da na Nano S ne mogu staviti više od četiri do pet apilikacija odjednom, dok je novi Nano X za početak bez problema progutao njih osam. Poradi objašnjenja: i Nano S i Nano X čuvaju velik broj kritovaluta (njih pedesetak), ali da bi radili sa svakom od njih potrebno je instalirati aplikaciju za tu kritpovalutu. Instalacija je vrlo jednostavna preko Ledger Live desktop ili mobilne aplikacije, ali stvar je u tome da, ako vam recimo zatreba slanje ili primanje BitcoinCasha, a vi na uređaju trenutno imate instalirane aplikacije za Bitcoin, Etherium, Litecoin i Stellar, te vam ne stane još jedna, morat ćete najprije deinstalirati jednu da bi napravili mjesta za BitcoinCash. Pomalo nezgodno, iako, napominjem, instalacija i deinstalacija aplikacija ne utječe na kriptosredstva koja imate u novčaniku. Aplikacija je samo način da s njima radite. No, dakle, Ledger Nano X rješava taj problem povećanjem broja aplikacija koje možete imati na uređaju u nekom određenom trenutku.

Mobilnost… hm. Problem koji se namjerava riješiti je nesigurnost mobilnih novčanika; dakle novčanika na mobilnom telefonu. U takve novčanike ne preporučuje se stavljati veća količina kriptosredstava jer su oni stalno online i vjerojatnosti za hakiranje se povećavaju. U slučaju Ledgera Nano X nosite dva uređaja sa sobom – mobitel i Nano X. To nije velik problem jer Nano X je doista malen i neće vam smetati. Blutooth veza je samo između Nano X i mobitela te vaši privatni ključevi nisu nikada online, kao i u slučaju Nano S-a. Dakle, teoretski, u Nano X možete staviti i mnogo novaca (ako ga posjedujete, naravno).

Međutim, u praksi, uređaj nosite sa sobom, recimo u torbi, odvojeno od mobitela. Da bi radili s njim ipak ga trebate izvaditi, uključiti i pokrenuti aplikaciju koju želite koristi, a tek zatim otvoriti Ledger Live aplikaciju na mobitelu. Znači, imate nekoliko radnji više, a također ste izložili svoj Nano X uređaj pogledu potencijalnih otuđitelja (to jest lopova, jel’te). Da li je to bitno ili nije, procijenite sami.

Za razliku od sada već klasičnih (novčano nesigurnih) mobilnih novčanika (koji rade trenutno i jednostavno), mobilni rad s Ledger Nano X ovisi o više faktora (od Blutooth veze koja je uglavnom stabilna, ali ponekad baš i ne; pa do aplikacije Ledger Live koja je također ugalvnom stabilna, ali ponekad baš i ne). Sve u svemu, moglo bi vam se dogoditi da plaćanje čaja u kafiću kriptovalutom s Nano X-a potraje dulje nego što biste htjeli. Ali opet, Nano X nije namijenjen za plaćanje čaja (za to doista možete imati mobilni novčanik (recimo Coinomi ili bilo što slično), već za čuvanje i prijenos veće količine kriptovalute. Pitanje je kada će vam zapravo tako nešto zatrebati.

No, čak i ako maknete upitnu svrhovitost mobilnosti Nano X-a, ostaje prednost većeg broja aplikacija i mogućnost da radite bez kabla (što se mene tiče, to je značajan činitelj).

Sve u svemu, Ledger Nano X je velik iskorak naprijed u smjeru sigurnih mobilnih kriptonovčanika.

 

 

PS
Moram dodati kako se Ledger kao kompanija ponio vrlo odgovorno i fer u slučaju pokretanja svog novog proizvoda. Nano X je najavljen u drugom mjesecu ove godine, a rani naručitelji očekivali su ga krajem trećeg. Bio sam među njima jer me vesele novosti u tom području. No, početkom četvrtog mjeseca umijesto novog uređaja stigao je mail iz Ledgera da, nažalost, moraju odgoditi prodaju zbog toga jer su neki dijelovi koji su se trebali ugraditi u Nano X došli ispod zatražene kvalitete. Imali su izbor između prodaje takvog uređaja ili odgode. Ispravno su se odlučili za ovo drugo, a svim ranim naručiteljima su u znak isprike uz novi Nano X obećali poslati i jedan dodatni Nano S (za backup, recimo). Obećano – izvršeno, pa je prije neki dan na moju adresu došao paket s oba uređaja. Lijepo. Hvala Ledger!

 

0

Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.