Ledger Nano S – White Paper Edition

Ledger Nano S jedan od najpoznatijih uređaja za hladnu pohranu kriptosredstava (must have za svakog ozbiljnog kriptoentuzijasta) dobio je svoje „posebno izdanje“ neku vrst kolekcionarskog rariteta: „white paper edition“. Naravno, povodom 10-og rođendana Bitcoina i „white papera“ u kojem je Satoshi Nakamoto opisao Bitcoin kod.

Ledger Nano S uređaji su inače crni, a ovaj je, prigodno, bijel! U kutiji je (posebno označenoj, doista kolekcionarski) osim uređaja, kabla, kratkih uputstava za uporabu, još i prigodno tiskan Nakamotov „white paper“, te posterčić „kriptoganga“ koji bi trebao prikazati sve one koji su pridonjeli pokretanju kripto(r)evolucije.

 

 

Evo što kažu iz Ledgera:

„Satoshi Nakamoto je pseudonim stvoren kao alterego da bi se izbjegla medijska izloženost autora. Iako poštujemo stvaratelja Bitcoina, mnogi drugi mislioci su tokom povijesti pridonjeli važnim znanjima koja su rezultirala rođenjem Bitcoina. Naš posebni „White Paper Edition Box“ odjae počast svima koji su sudjelovali u stvaranju kriptozajednice. Neki od članova kriptoganga su:

Al Khwarizmi (780-850): perzijski učenjak
Često ga se navodi kao oca algebre. Predložio je prvo sustavno rješenje lineranih i kvadratnih jednadžbi. Njegovo je ime latinizirano kao „Algoritam“ i iz njega je nastao pojam kojeg poznajemo.

Ada Lovelace (1815-1852): engleska matematičarka
Smatra se da je stvorila prvi algoritam koji je provelo stroj i zbog toga joj pripada čast prvog računarskog programera.

Alan Turing (1912-1954): engleski znanstvenik i kriptoanalitičar
Značajno je pridonio razvoju računarske znanosti i AI (umjetne inteligencije) formalizirajući koncepte algoritama i izračunavanja pomoću svojeg „Turingovog stroja“

Grace Hopper (1906-1992), američki računarni znanstvenik i Admiral US mornarice
Izumio je jednog od prvih oruđa koja su omogućila nastanak neovisnih računarnih jezika i dovela do razvoja COBOLA, jezika koji je još dana su uporabi.

Claude Shannon (1916-2001), američki matematičar i kriptograf
Poznat je kao otac informatičke teorije. Postavio je temelje teorije dizajna digitalnih krugova objasnivši upotrebu Booleanske algebre u analizi električnih signala.

Dorothy Vaughan (1910-2008), američka matematičarka
Žena-kompjuter koja je radila za NASU. Prva afro-amerikanka u Langley reserach Centru. Tokom svoje karijere specijalizirala se u izračunavanjima i programiranju u FORTRAN-u.

Hal Finney (1956-2014), američki programer i jedan od prvih korisnika Bitcoina
Poznat je po tome što je primio prvu Bitcoin transakciju od Satoshi Nakamota u prvom mjesecu 2009.

Whitfield Diffie, američki kriptograf, pionir kriptografije javnih ključeva
Tehnika poznata pod nazivom „Diffie–Hellman razmjena ključeva“ uvela je novi način distribucije javnih ključeva rješavajući jedan od osnovnih problema kriptografije.

Gregory Maxwell: Bitcoin programer, suosnivač Blockstreama
Jedan od vodećih blokchain stručnjaka koji je pridonio razvoju mnogih često korištenih tehnikama. Aktivno sudjeluje u razvoju kriptografskih protokola.

I još… Alastair Denniston, Malcom J. Williamson, Dilly Knox, Claude Shannon, Horst Feistel, Matt Corallo, Georges Painvin, Scott VanStone, Pizza Day, Henryk Zygalski, Marie Curie, James Ellis, Leo Marx, John Tiltman, Herbert Yardley, Grace Hopper, Leonard Adleman, Albert Einstein, Alan Bean, Joseph Mauborgne, Trollface, Jerzy Rozycki, William F. Friedman, Stephen Hawking, Coinbell’s i Doge.

 

0

Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.