Slobodni leptiri

Netko mi je dao besplatnu knjigu „Leptiri su slobodni letjeti: Novi radikalni pristup duhovnoj evoluciji“, koju je napisao Stephen Davis. Isprva je nisam želio pročitati. Podnaslov je bio previše sličan suvremenim new-age-self-help besmislicama. Ali, čovjek je ustrajao jer me čuo govoriti o prosvjetljenju, a mislio je da Stephen pjeva istu pjesmu.

U redu, dat ću mu priliku, pristao sam na kraju. I dao sam mu je, tijekom jedne od mojih dugih šetnji nakon ručka.

Stephen me gotovo izgubio na početku, tvrdeći da su njegova postignuća vrijedna svakog truda i napora. „Došao sam do visoke razine na kojoj su prihvaćanje, radost, mir i staloženost postojanja mnogo veći nego što sam očekivao“, ustvrdio je Stephen i tako potvrdio činjenicu da nije došao nikamo. Zapravo, i sam kaže da još nije „tamo“, što njemu znači „na vrhu“, i to je, mora se priznati, pošteno od njega.

Ako čovjek jest „tamo“, ne na vrhu, nego tamo, gdje god to bilo, i čita Stephenovu knjigu, onda ne može ne primijetiti da, unatoč naučenim riječima i izrazima, postoje znakovi „htijenja“ ili barem davanja prednosti jednom nad drugim. (Jedna od takvih malenkosti je što Stephen ne želi da itko dobije bilo kakav novac u ime njegove knjige. A zapravo, zašto ne, Stephen? Da bi sve izgledalo plemenito i uzvišeno? Knjige s cijenom mnogo puta dosegnu više ljudi nego one besplatne, ako je to cilj koji želiš postići.)

Međutim, Stephen me zainteresirao svojim iskustvom. Vidio je i doživio mnogo toga. Pokušavao je i učio. Tijekom svoje mladosti privukli du ga duhovni pokreti koji su zagovarali promjenu u svijetu poput „Moral Re-Armament“ skupine ili Scijentologije. Iako s navedenima osobno nisam imao nikakve veze, ipak mi je takva privlačnost bila bliska. Moji su „duhovi“ bili obučeni u drugačiju odjeću, ali opsjedali su me na isti način.

Također, moram priznati, drugo poglavlje pod naslovom „Udruživanje“ vrlo je dobro napisano, zanimljivo je i prenosi važnu poruku. Govori o cijeloj duhovnoj sceni, koristeći terminologiju Jeda McKenne o „zreloj ljudskosti“ (Human Adulthood). Ako pročitate to poglavlje, vjerojatno ćete bolje razumjeti tu zamisao nego ako samo pročitate Jedove knjige. Uzgred, to su iste zamisli o kojima sam i sam pisao u člancima poput „Jaje Maye“, ili pak knjigama poput „Uklanjanje faktora karme“ gdje govorim o „duhovnoj zrelosti“.

Dakle, Stephen, nakon početne sumnjičavosti, za sada stvari idu u dobrom smjeru. Da vidimo kamo ćeš dalje krenuti sa svojom knjigom!


Za nastavak članka kliknite na Pay10 (mikroplaćanje u iznosu od 10 XLM) . Ako niste sigurni kako se to radi (jednostavno je!), o SatoshiPay sustavu, kriptovaluti i Lumenima, uz naputke kako ih koristiti pročitajte u članku MIKROPLAĆANJA SATOSHIPAY SUSTAVOM.


5

Komentara

  • Adrian
   Adrian  kolovoz 29, 2018

   Da li su ova tri linka o Bernadette Roberts pitanje, mišljenje ili izjava?

   reply
 1. Anonimno  kolovoz 30, 2018

  Nije li tvoja knjiga Veličanstveni Saturn bila besplatna, bar prvo izdanje? Kasnije i ona, zaboravila sam naslov, knjiga poezije…nešto s Boginjom?

  Kakve to ima veze s bilo čim? A, uvijek se vraćaš na to naplaćivanje-nenaplaćivanje… Naplati il’ nenaplati, pa ko voli nek’ izvoli…

  Što je motiv, ima li ga ili nema… o tom potom.

  Pozz
  Branka

  reply
  • Adrian
   Adrian  kolovoz 30, 2018

   Veličanstveni Saturn je bio i ostao besplatan. Ona druga knjiga se zove Trojedna.

   Rečenica u početnom dijelu teksta vezana je uz jasno izražen i naglašen motiv Stephena Davisa (dakle, ima ga), uz napomenu da se radi o malenkosti. Teško da bi se na to osvrtao da sam Davis tome ne pridaje iznimnu pozornost. Teško da bih o tome pisao dodatni komentar da Branka tome nije pridala iznimnu pozornost.

   reply
 2. Danijel  rujan 2, 2018

  Baš sam se nasmijao i jučer i danas čitajući esej. 🙂 (Dobro potrošenih 5 lumena. :-))

  reply

Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.