Otkrivanje LIBRE

 

Nakon mnogo neslužbene priče konačno su objavljeni detalji o Facebook kriptovaluti. S preko 2,3 miljarde aktivnih korisnika dnevno, gigant društvenih medija postao je najveće poduzeće uključeno u blokchain tehnologiju. Upravljanje kriptovalutom Libra preuzet ce nova institucija pod nazivom Libra Association koja je nedavno objavila svoje planove o tome kako će njihov token funkcionirati, tko će ga i za što koristiti. Slijede neki detalji.

Novčanik

Novčanik za novu kriptovalutu će razviti kompanija s nazivom Calibra. Objavljivanje novčanika očekuje se tokom slijedeće godine, a osim što će biti integriran u WhatsApp i Facebook Messenger, moći će se koristiti i kao samostalna aplikacija za iOS i Androd. Najavljeno je da će Calibra primijenjivati sve zahtjeve regulatora u svezi kriptovaluta (što uključuje KYC/AML/CFT pravila – ukratko, pravila kojima podlježu sve financijske institucije, ali i još više od toga).

Naravno, Calibra je obavezna čuvati privatnost podataka, a računi na društvenim mrežama neće biti povezani odnosno uključeni u procedure provjere identiteta.

Vizija globalne valute

Librin “white paper” koji opisuje Facebook viziju “globalne valute” ima 29 stranica, te tvrdi da će Librin blockchain biti “decentralizirana, progamibilna baza podataka osmišljena tako da podržava kriptovalutu niske volatilnosti a koja će služiti kao djelotvoran medij razmjene vrijednosti za miljarde ljudi širom svijeta”. Autori “white papera” su naizgled u svoje zamisli uključili najbolje značajke postojećih blokchain projekata, poput upravljanja unutar blockchaina, progamirane valute, spaljivanja novčića i mnogih drugih značajki. Nije izostavljen ni socijalni aspekt kriptovaluta, te vizija uključenja u financijski sustav miljardi korisnika iz nerazvijenih zemalja koji nemaju dostup do kapitala jer je bankarska infrastruktura nepostojeća u njihovom dijelu svijeta.

Omgućen je i ulaz “socijalnim partnerima”, velikim nevladinim organizacijama, a u Libra Association već sada je uključeno mnoštvo humanitarnih udruga poput Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps i Women’s World Banking.

Dva tokena: korisnički i upravljački

Iako je za neke to bilo iznenadenje, zapravo je logično da Facebook unutar Libra projekta ne kreće s jednom, već s dvije različite kriptovalute. Prva je sam Libra token koji će koristiti javnost. Druga kriptovaluta je takozvani “Libra investicijski token” koji će moći kupiti samo upravljački konzorcijum projekta. Za održanje niske promjenjivosti, to jest stabilnosti vrijednosti Libre iza nje će stajati “košarica” fiat valuta, obveznica i drugih sredstava osiguranja, a profit od toga će dobivati vlasnici investicijskog tokena. Ti će vlasnici imati mogućnost donošenja glavnih strategijskih odluka u ime cijele mreže.

Za sada, iza Libre stoje 28 upravljačkih članova, a među njima su primjerice Visa, Mastercard, PayPal, Uber i Coinbase. Naravno, Facebook će u početku imati odlučujuću ulogu, ali plan je (kaže White paper) da bi mreža trebala postati potpuno decentralizirana dodavanjem novih “čvorova”. Projekt bi trebao zaživjeti 2020, a u početku ce Libra Association imati svojih 100 čvorova koji će podržavati mrežu.

Vlastiti programski jezik

Zanimljivo je da je Facebook razvio svoj vlastiti programski jezik u kojem će se Libra programirati. Jezik se zove Move. U nadi da će time osigurati širi uvid i sudjelovanje javnosti prije nego se glavna mreža kriptovalute pokrene, Libra je objavila dio programskog koda u ranoj fazi (pod licencom).

Utjecaj na vrijednost i primjenu kriptovaluta

Očekivalo se da objava Facebookove Libre ima određeni utjecaj na vrijednost Bitcoina. Međutim, to se nije dogodilo, barem ne odmah. No, gledajući unatrag, u posljednjih sedam dana Bitcoin je dobio 14% na vrijednosti te se prodaje po cijeni od 9100 USD za 1BTC.

Budući da pojava Libre znači masovnu primjenu, među poznavateljima investicijskog dijela kriptovaluta uglavnom je prisutno pozitvno razmišljanje. Libra se označava kao jedan od mogućih glavnih vanjskih pokretača cijene Bitcoina u godini koja dolazi (2019/2020).

Pozitivna očekivanja su zasnovana na činjenici da će korisnici kroz Libru upoznati jednostavnost, brzinu i djelotvornost blockchain tehnologije, te da će stoga lakše i brže prihvatiti korištenje drugih kriptovaluta bilo za pohranu vrijednosti, bilo za svakodnevnu razmjenu.

Mnoge analize pokazuju da je tržište kritpovaluta znatno podcijenjeno te da rast vrijednosti  Bitcoina nakon očekivanog iskoraka u prihvaćanju nove tehnologije može biti od x10 pa sve do vrtoglavih x100 (što bi Bitcoin povuklo do vrijednosti od 100 tisuća ili čak 1 milijun dolara).

Naravno, ima i pesimista koji u pojavi Libre vide najgori mogući scenarij za kriptovalute: njihovo uključivanje (a to znači i zarobljavanje) u postojeći financijski sustav. “Globalna valuta”, usprkos očiglednim praktičnim dobrobitima, ima za mnoge negativnu konotaciju. Strah je opravdan, jer centralizirana kriptovaluta, kontrolirana od financijskih i političkih moćnika, predstavlja noćnu moru svakog slobodarski nastrojenog čovjeka. Facebookova izrečena namjera da Libra bude decentralizirana ne mora se ostvariti u praksi. Štoviše, postojanje kontrolnog tokena dostupnog malobrojnima govori nešto sasvim drugo.

Što mislite?

Vrijeme će pokazati da li otkrivanje Libre označava početak novog razdoblja u povijesti kriptovaluta, kraj tihe tehnološke revolucije koja je mogla promijeniti svijet, ali nije; ili pak nešto između – nešto što nitko u ovom trenutku ne može predvidjeti.

Što vi mislite? Kako će sve to završiti?

 

 

5

Komentara

 1. Avatar
  Anonimno  lipanj 19, 2019

  Pomembno je tudi, kdo bo imel dostop do privatnih ključev. Ali bodo žetoni shranjeni tako kot so sedaj v menjalnicah ali pa bo uporabnik imel popolno kontrolo nad žetoni.

  reply
  • Adrian
   Adrian  lipanj 20, 2019

   Postojanje zasebnog novčanika, čini se, pretpostavlja da privatne ključeve ima korisnik. Inače bi bio dovoljan login sustav na neki account (What’sApp, Messenger ili FB). Znači, s te strane će Libra, kako se čini, biti prava kriptovaluta,

   reply
 2. Adrian
  Adrian  lipanj 20, 2019

  Izgleda da lobiranje za Libru nije bilo savršeno (iako je Zukenberg razgovarao s mnogima, pa čak i predstavnicima Svjetske banke. Članak s naslovom “Facebookova kriptvauta će se suočiti s regulatoriskim uraganom” navodi reakcije utjecajnih vladinih pedstavnika iz raznih zemalja. Maxine Waters članica Američkog Kongresa pozvala je Facebook da ZAUSTAVI daljni razvoj Libre dok se ne utvrdi koliku prijetnju ona predstavlja za postojeći financijski sustav. Službeno saslušanje je 16.7 2019.

  https://www.coindesk.com/facebooks-cryptocurrency-will-face-regulatory-hurricane-canaccord-analysts-say

  reply
 3. Adrian
  Adrian  lipanj 20, 2019

  Sve u svemu, koliko god sam pokušavao pronaći dobre elemente u Libri, na kraju zaključujem da su oni daleko manji od štete koju uspjeh tog projekta može napraviti. Srećom, vjerojatno je da vlade neće to dopustiti. Sve je više gotovo bijesnih reakcija na Librinu ambiciju da postane nova globalna svjetska valuta. Jer, doista, niti se radi o kritpovauti, niti se radi o nečemu decentraliziranom. U biti Libra je izravna konkurencija fiat valutama i to zapravo ni ne skriva! Od vajkada je glavni znak suvereniteta i vladavine nekog carstva ili moćnika bilo izdavanje novca sa svojim likom i u svoje ime Kriptovalute su bacjle rukavicu u lice toj drevnoj i do nedavno jedinoj mogućoj praksi. Facebookova Libra je prava suprotnost tome: ona zapravo želi tu vlast uzuriprati za sebe.

  reply
 4. Adrian
  Adrian  lipanj 20, 2019

  Ako je netko zainteresiran za kritičku tehničku analizu Libra White Papera (i ima dovoljno znanja da ju prati), može ju naći ovdje:
  https://onezero.medium.com/thoughts-on-libra-blockchain-49b8f6c26372

  Glavne sumnje: Libra zapravo nije blockchain, decentralizirana nikada neće biti te omogućava cenzuru i kontrolu.

  reply

Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.