Nezamenljivi tokeni (non-fungible tokens – NFT)

Hrvaška verzija: TUKAJ

Ko sem nekje pred štirimi leti prvič bral Belo knjigo o Ethereumu, so me navdušile vizionarske ideje Vitalkina Buterina, ustanovitelja mreže Ethereum, danes po tržni vrednosti druge kriptovalute, a v marsičem pravzaprav prve. Ko si je Vitalik zamislil in predstavil načrt Ethereuma, je bil star 19 let, danes, pri 27, je vidni del kripto(r)evolucije, ki še vedno traja. Z Ethereumom so se razvijale kriptovalute, tiha revolucija je potrkala na naša vrata, čeprav se je večina ljudi niti ne zaveda.

Dve od teh idej sta pritegnili mojo pozornost: tokenizirana ekonomija in decentralizirano odločanje. Čeprav sem približno razumel, kako bi to lahko delovalo, je to bilo takrat še daleč in brez konkretnih primerov, ki bi jasneje pokazali na vse potenciale nove tehnologije. Zdaj je to bistveno bolj jasno, saj so deli teh idej zaživeli med nami.

Izkušnje so mi pokazale, da se številni izogibajo novim izrazom, da težko sprejmejo idejo pametnega denarja, kaj šele, da bi razumeli nenavadne tehnične izraze, ki v kiberprostoru rastejo kot gobe po dežju. Novi, mladi in sveži umi, ki jih ustvarjajo, zagotovo živijo v prihodnosti. Skušam jih spremljati, ker me spremembe, ki jih prinašajo, navdušujejo. Hkrati skušam te včasih nerazumljive ideje približati povprečnemu, vsakdanjemu človeku.

Tokrat bom poskusil z vročim izrazom NFT in prav tako vročim novim trgom, ki je povprečnemu človeku popolnoma nerealen – kot da ni s tega sveta. Kot vedno me tudi tokrat ne zanima toliko trg (čeprav ideja o hitrem vstopu v potencialno donosno naložbo nobeni resnični osebi ne bi smela biti tuja), ampak zlasti sprememba, ki jo NFT prinašajo.

NFT – non-fungible token

V slovenščini bi to bilo NZT ali nezamenljiv token, a je nesmiselno poskušati prevesti prvo sestavino, če že tudi token ni prevedljiv. Da bi razumeli NFT (nezamenljivi ali edinstveni token), bi morali vsaj nekoliko razumeti kriptovalute in tokene, ki se znotraj njih gibljejo. Glede na obseg članka bom predpostavil, da veste, da so tokeni vrsta kriptiranega zapisa, ki ga upravlja računalniški program. Ker gre za veriženje podatkov (block chain), so ti zapisi »neprebojni« in zanesljivi. Token, zgrajen na Ethereumovi mreži, lahko dela kot denarna enota znotraj denarne enote. Vsak token, kot tudi vsak kriptokovanec, je ZAMENLJIV (fungible) z vsakim drugim kovancem. Sliši se zapleteno, a je pravzaprav zelo preprosto, ker enako velja za vsako drugo denarno enoto. Recimo, vseeno vam je, kateri desetevrski bankovec imate v denarnici, mar ne? Lahko jih menjavamo (jaz vam dam svojega, vi pa meni svojega) in bomo na istem. To pomeni beseda fungible ali zamenljiv. En ether je enak drugemu ethru – med njima ni nobenih razlik, enako, kot ni razlik med enim in drugim dolarskim bankovcem.

Izraz non-fungible pomeni, da je ta stvar (katera koli že), nezamenljiva in tako edinstvena. Recimo, da vozite isto znamko in tip avta kot številni drugi ljudje, a vi imate svojega, prav tisti avto, ne katerega drugega. Vaš avto, ta konkretni avto, je prav tako nezamenljiv (non-fungible). Lahko kupite enak avto, a to ne bo isti avto. Ko ljudje poosebijo stvari, ki jih posedujejo ali uporabljajo v vsakdanjem življenju, te stvari pravzaprav naredijo nezamenljive (non-fungible).

Kaj je torej edinstveni, nezamenljivi token? Točno to, kar pove ime: ne obstaja drugi kot le ta. Je samo en. Ali pa jih je lahko več, a zagotovo le v omejeni količini (Če želite strokovno in tehnično zelo natančno pojasnilo o NFT, obiščite: https://ethereum.org/en/nft/).

Ker pametni denar, kot je tisti na Ethereumovi mreži, omogoča raznovrstne zapise, je ta edinstveni token lahko kar koli: digitalna slika, izrek, video zapis, kateri koli podatek … Toda v nasprotju s čimer koli digitalnim, na kar ste že navajeni, je NFT svoj, izviren, edini svoje vrste (one-of-the-kind). Vse drugo so kopije in reprodukcije.

Zdaj lahko že razumete, zakaj so se NFT pojavili naprej med zbiratelji.

 

Izvirniki, trenutki in časovne kapsule

Ste kot otrok zbirali sličice? Igralne karte? Prve izdaje priljubljenih stripov ali igračke superjunakov? Se spomnite tisti redkih, tistih, za katere so bili nekateri pripravljeni dati celotno zbirko drugih sličic ali predmetov? Če ste kdaj bili blizu temu otroškemu svetu, potem veste, kako poln je strasti in energije, ki izhajata iz spoznanja, da je kaj non-fungible, edinstveno in nezamenljivo.

Nove generacije odraščajo ob videoigrah, ekranizacijah stripov in superjunakov ter so zelo domače s kriptoidejami. Ali je potem nenavadno, da so se NFT najprej pojavili kot zbirateljska igrica? Pred nekaj časa so bile popularne CryptoKitties – prva igra na tehnologiji verižnih podatkov Ethereum (Ethereum blockchain). Zabava za otroke, boste pomislili. Zbiranje digitalnih slik mačk. Nič od revolucije, hm?

Če tako mislite, se zelo motite. Zbirateljske strasti so bile od nekdaj in bodo, dokler bodo ljudje. Zbira se vse: od izvirnikov slik do predmetov, ki so jih nosili znani, ali so ti predmeti bili del zgodovinskega dogodka (recimo kemični svinčnik, s katerim je … podpisal nekaj). Zdaj pa se le malo prepustite domišljiji in to poskušajte prenesti v virtualni svet, ki je … neskončen.

Pred kratkim je bil kratek videoposnetek spektakularnega zabijanja košev v NBA kupljen za 100 tisoč dolarjev. Video si je sicer mogoče brezplačno pogledati na kanalu YouTube, a poslovnež, ki ga je kupil, ga je pretvoril v NFT in verjetno je, da bo video prodal za vsaj desetkrat več /https://www.nbatopshot.com/). Se vam vrti v glavi?

Potem poglejte še to: najbolj znana in verjetno tudi najstarejša avkcijska hiša Sothebys pripravlja prvo dražbo/avkcijo umetnin NFT (https://www.cnbc.com/2021/03/16/sothebys-enters-nft-world-in-collaboration-with-digital-artist-pak.html)! NFT se bodo prodajali za milijone funtov ali evrov.

Sprašujete, kaj gre v prodajo? Kako so videti ti predmeti, ki gredo v prodajo?

Niso videti. To je kriptiran dokument, NFT, edinstveni in nezamenljiv. Celo domov ga ne boste odnesli in ga ne morete obesiti na zid. Ko plačate zahtevani znesek, bo NFT končal v vaši Ethereumovi denarnici.

Če gre za videoposnetek, ga lahko gledate, kadar koli želite, lahko ga predvajate svojim prijateljem in poudariti, da gledajo TA POSNETEK, tisti edini, edinstveni in nezamenljivi, a ne neke kopije.

Če se vam to zdi prazno, se vprašajte, zakaj ljudje odhajajo v Louvre gledat Mono Lizo, tisto edino, edinstveno. Čeprav je videti enako kot vsaka njena reprodukcija. Vidite jo lahko tudi doma na računalniku.

A ljudje odhajajo v Louvre, da bi videli TO sliko. In tudi vi ste morda bili med njimi, mar ne?

 

Onkraj zbirateljstva

Kaj je pravzaprav edinstvenega na sliki, ki je izvirnik? Ali Da Vincijeva umetnost vsebuje materialni predmet? Številni bodo odgovorili pritrdilno – ničesar ni, kar bi bilo več vredno kot čvrst, zemeljski, otipljiv material.

V mojem svetu (priznam, to je nekoliko svojski svet, redek in poseben) ima material drugotno vrednost. Nimam občutka, da bi materialni predmeti s seboj nosili umetnikovo dušo ali srce. To prej vidim v sami obliki, barvi, načinu, na katerega so vizualni elementi razporejeni. V ozadju materije, izpred nje in pred njo vedno obstaja neka čista oblika ali čista ideja.

Morda se zdi nenavadno, toda neobstoj materije, na katero se veže neka ustvarjalnost, kot da osvobaja energijo in inteligenco, ki v njem sta. NFT je elektronski zapis. Prenosljiva energija. Obsega bistvo izražanja, a ne njegovo manifestacijo v materiji.

Prava, izvirna Mona Lisa ni na tistem platnu. Bila je v Da Vincijevi roki (ali v tistem, kar je to roko vodilo). Oblika, barva, kreacija.

Ne vem, morda gre le za neko vrsto anti-materializma, toda zdi se mi, da ima izvirni, nezamenljiv digitalni zapis velike potenciale, da bolje prenese bistvo ustvarjalnosti kot materialni predmeti.

No, to je le osebni odmik ob bistva članka. Ni se vam treba strinjati z mano, kar pa seveda ne bo niti najmanj zmanjšalo zbirateljske vrednosti trga NFT.

Dejstvo je, da imajo NFT precej resnejšo uporabo.

 

Vrnitev ustvarjalca

Ljudje se v glavnem ne zavedajo, da je digitalna revolucija zgodnjega medomrežja (tistega, ki se zdaj končuje) uničila številne male ustvarjalce in avtorje. Vse je postalo digitalno, vse se je delilo brezplačno: digitalni dokumenti, slike, besedila; glasba, videoposnetki se lahko množijo do neskončnosti. Uporabniki so bili po eni strani navdušeni, ustvarjalci pa so po drugi strani izgubili vsak nadzor nad svojim delom. Edini izhod je bil kot na pladnju se izročiti centraliziranim gigantom, ki imajo v rokah trg. Mimogrede, zdaj je zanimivo opazovati, kako ljudje protestirajo zoper ta ista podjetja, čeprav so prav s svojo potrebo, da bi vse bilo brezplačno, omogočili nastanek teh podjetij. Seveda, nikoli ni brezplačno. Tisto, s čimer se ta »brezplačnost« plača, je pozornost. Toda znesek od pozornosti ne pripada ustvarjalcu, temveč spletnim podjetjem, ki za velike vsote to pozornost prodajajo drugim podjetjem. Toda, ker je za uporabnike brezplačno, se videti, kot da jih to ne zanima. Vse dokler jih ta neprevidnost ne udari po glavi.

S tega vidika prinašajo kriptoideje in kripotehnologija spremembe. Decentralizirano medomrežje ima možnost, da ustvarjalcem vrne, kar jim pripada. Ena od teh možnosti je NFT. Ker se vse (glasba, slika, besedilo) lahko pretvori v NFT, potem lahko vse to postane edinstveno in nezamenljivo. Pametne pogodbe, povezane z avtorskimi pravicami, vašemu NFT odpirajo nove možnosti. Posredniki odpadejo, plačilo je lažje. Recimo reprodukcijo NFT, ki predstavlja vaše delo, lahko povežete z mikroplačilom do 1 centa. Lahko določite, da je uporaba v zasebne namene brezplačna, za javno prikazovanje pa zaračunate do 600 ethrov (trenutno okoli 1 milijon dolarjev). Svetu lahko vse to daste brezplačno.

Kakor koli že, vi odločate. Vaše delo, vaša odločitev.

 

 Decentralizirano medomrežje in neustavljive domene

Seveda veste, da je medomrežje trenutno centralizirano? Ne? Niste vedeli tega? Preprosto je: če se ponudnik interneta ali vlada odloči, da izključi internet, lahko to naredijo z odredbo. Lahko z odredbo odstranijo spletno stran, cenzurirajo vsebino, onemogočijo trženje.

Pa kaj potem, vprašate. Nič, če vas to ne moti. Toda če vas to moti, ste do zdaj zoper to zaman protestirali. Položaj se z NFT spreminja. NFT so lahko tudi … spletne domene.

Tovrstne domene so »neustavljive« (z medomrežja jih ni mogoče spraviti z odlokom ali s stikalom), ker so del decentraliziranih mrež, ki so jih omogočile kriptovalute, konkretno Ethereum (čeprav zmorejo to tudi nekatere druge platforme).

Trenutno so aktualne domene .crypto ali .zil, ki sta v lastnikovi kriptodenarnici. Delujejo lahko tudi kot neposredni naslovi za plačilo s kriptovaluto (torej spletna domena je takoj tudi naslov denarnice). Prenos domen pri nakupu ali prodaji je takojšen (kot prenos katerega koli tokena ali coina). Plačilo je enkratno (brez letnih podaljševanj). Nisem prepričan, ali vsi brskalniki že podpirajo domene .crypto, vendar sem prepričan, da bodo kmalu.

Poleg popolnoma drugačnega pristopa k spletu in medomrežju je to tudi potencialno dobra naložba. Seveda, kot vedno v kriptosvetu. 🙂

 

Da se razumemo, to ni nasvet za naložbe – IN KOT VEDNO morate sami presoditi, kam in koliko vlagate, gre le za informacijo. Nekateri od vas se spominjate devetdesetih in norih cen, na katerih so bile na prodaj .com domene. Vidna, jasna in informativna domena veliko pomeni vsakemu poslovnemu subjektu. Ali bo .crypto zamenjala .com po privlačnosti in potem tudi po cenah, bo pokazal čas. Kar je jasno, je, da na osnovi nove tehnologije (veriženja podatkov in kriptovalut) nastaja nov razred lastnine. In kot vedno bo nekaj, kar je zdaj vredno nekaj dolarjev, v letu ali dveh vredno milijone. Če zadenete in najdete pravo stvar, seveda. J

Za tiste, ki bi jih to zanimalo, je tu nekaj povezav za »lovljenje« privlačnih .crypto domen. https://unstoppabledomains.com/r/213e421fea84415

Kot zanimivost in le mimogrede: domena plandemc.crypto se trenutno prodaja za 200 etherov (približno 360.000 dolarjev). Zdi se, da je strasti vedno mogoče dobro zaračunati!

 

Tokenizirana administracija

Dobro, tega še ni, a majhen pogled v prihodnost ne bo odveč. Pri prenosu lastništva je vedno bilo veliko administracije in papirologije. Enako velja tudi za organizacijo društev v smislu izkaznic, dovolilnic in različnih potrdil. Vse to je mogoče pretvoriti v NFT!

Recimo v prihodnosti, ko boste kupovali avto, boste dejansko kupili njegov NFT, ki bo v vaši kriptodenarnici. Ko boste ta avto prodali, boste novemu lastniku le prenesli NFT in mu dali ključe. Nič drugega ne bi bilo treba narediti. Ko bi vas ustavil policist, mu boste, namesto da bi mu pokazali prometno ali vozniško dovoljenje, le omogočili, da s svojo napravo prepozna vaš NFT. Niti sekunde več vas ne bo mogel zadrževati kot le za klik na ekranu. Seveda, če imate pravi NFT, ki ustreza vašemu avtu.

Prav, to se morda sliši le kot nekoliko naprednejše prometno ali vozniško dovoljenje, a vedite, da je tudi prometna in vozniška dovoljenja mogoče ponarediti, NFT pa ne. Pri administraciji, ki bi temeljila na NFT, bi se kraje in prevare lahko zmanjšale na … hm nič?

Enako velja tudi za prodajo hiše, registracijo lastništva česar koli in nasploh za dokazovanje identitete. Pri tem je zelo pomembno razumeti, da so zlorabe podatkov nemogoče in da ima lastnik NFT-ja (in v tem primeru tudi osebnih podatkov) popolni in absolutni nadzor nad njimi. Danes lahko daste svoje podatke komu, da jih hrani. Pri tem mora ta nekdo upoštevati GDPR, a morda tega ne bo naredil. Če niste pazljivi, lahko vaši podatki krožijo naokoli in so na koncu zlorabljeni. NFT omogoča, da potrdite podatke, ne da bi jih drugi sploh videli ali da bi jih sploh lahko kopirali ali uporabili.

In, tudi vaš e-naslov je prav tako lahko NFT, in to tak, da prepozna, komu ste dovolili, da vam piše, in komu tega niste dovolili. Goodby spam. Pametni e-naslov – noro, mar ne?

 

***

Nekoliko smo se oddaljili od igralnih kart in zbirateljske strasti, mar ne? Kar precej, pravzaprav. In kaj nas še čaka, si v tem trenutku nihče niti ne predstavlja.

Menim, da to, kar se danes pojavlja kot NFT – non-fungible token (edinstvena, nezamenljiva digitalna identiteta) – predstavlja le začetek popolne preobrazbe naše civilizacije. In kot vedno, kako bodo izkoristili to priložnost in katero smer bomo izbrali, je odvisno le do nas.

 

1

Komentara

  1. Avatar
    Matjaž  srpanj 6, 2021

    Bravo, vsa čast! Zelo vizionarsko razmišljanje.

    reply

Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje, pitanja ili komentare članka kojeg ste upravo pročitali...


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.